don’t fear your basement

This slideshow requires JavaScript.

I feel sorry for basements.

In film after film, they’re the place where horrible things happen to good (and sometimes stupid) people. Most homeowners don’t give them much thought unless they need to seek shelter during a tornado warning. And when it comes to cleaning, they tend to fall into the once-a-year category (imagine if you treated your kitchen or bathroom that way).

It’s time to stop the madness, people, and start thinking about the potential our basements possess. That’s why I was super excited when Jamie and Susan Towles called with a request to transform their “basementy” space into a modern, bright environment that would accommodate a multitude of simultaneous activities. Their wants:

  • A tv/game area for adults
  • Conversational seating for board games and adult gatherings
  • A large island/bar area to accommodate food and drink for social events
  • An office
  • A space for guests to stay
  • A guest bathroom with a shower

I started with a completely empty basement and two windows. The only existing walls surrounded the stairway. In addition to feeling super “basementy,” the long, narrow space was divided by stairs, and the HVAC ran through the center of the ceiling space in an irregular pattern. How was I going to create an office space that didn’t feel like a prison cell and pull together the modern vibe that ran throughout the rest of their home?

Since adding more windows wasn’t an option, I brought light in with reflective finishes, using products that could take a spill and clean up nicely. I also created gloss white wall and ceiling details to add visual interest and break up the large, narrow space without closing things in.

Jamie and Susan didn’t want the bar area to feel like a full-size kitchen, so I eliminated the upper cabinets and used reclaimed lumber from Ludlow Barnwood to cover the wall and create a floating shelf with help from the incredible Dan Casey at Creative Concepts Custom Cabinets. We topped the bar’s sleek wall cabinet with a clean and classic Quartz countertop with help from our friends at Martin’s Countertops.

This slideshow requires JavaScript.

In the bathroom space, the couple wanted an upscale look without the cost of tiling all the way to the ceiling. I used an accent tile in vertical strips by the mirror, then repeated this motif along the shower walls to create an ultra custom look at an affordable price (I’m always thinking about your wallet, people).

This slideshow requires JavaScript.

My favorite design feature – using glass panels between the studs covered in drywall in two areas: around the stairs and along the exterior office wall. We wanted to open up the stairway and office without restructuring the home’s supports (way too much $$$$$) and sacrificing the privacy an office provides.

This slideshow requires JavaScript.

Jamie and Susan, who had never worked with a designer before, encourage those about to embark on a renovation to keep an open mind while staying true to their likes. I asked them to describe the end result in three words. Their response? “Useful, modern, wow.”

Awwwwww, thanks, guys!

Until next time, I’ll be keeping an eye on design for you.

– EM

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s